ForumDiyari - Genel Forum Sitesi - Eğlence Forumu Sohbet


Geri git   ForumDiyari - Genel Forum Sitesi - Eğlence Forumu > Eğitim > Mustafa Kemal ATATÜRK
Mustafa Kemal ATATÜRK Ulu Önder M.Kemal Atatürk hakkında her şey.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Kasım 2022, 07:45   #1
K.ATATÜRK
 
AsLaNbEy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: 07 Temmuz 2022
Üye No: 1
Şehir: Mersin [ 33 ]
Cinsiyet: Bay
WebSite: www.forumdiyari.net
IRC: irc.forumdiyari.net
İlgi Alanım: vBulletin
Mesaj Sayısı: 6.347
Aldığı Beğeni: 230
Beğendikleri: 160
@AsLaNbEy
Standart Atatürk’ün İnkılapları ve Açıklamaları

Atatürk’ün İnkılapları ve Açıklamaları
Atatürk, bir ülkeyi baştan yaratırken kökten değişiklik uygulamalarını da gerçekleştirmiştir. Bu inkılaplar halkın refah düzeye ulaşmasında, Batı devletlerinin gelişmişlik düzeyine ulaşmasında oldukça etkili olmuştur.

Sosyal alanda yapılan inkılapların en önemlisi Türk kadınına tanınan haklardır. Özellikle seçme ve seçilme hakkının doğmasıyla kadınlara halk içinde yükselme ve ülke yönetimine girme hakkı tanınmıştır. Şapka Kanunu, Soyadı Kanunu, sağlık alanında yapılan inkılaplar ile uluslararası saat, takvim ve rakamların kabulü sosyal alanda yapılan inkılaplardır.

Siyasal alanda yapılan inkılaplar arasında Ankara’nın başkent oluşu, saltanatın kaldırılması, Cumhuriyet’in ilanı, halifeliğin kaldırılması, anayasa hareketleri bulunur. Bu kararlar ülkenin yönetim şeklini değiştirmiştir. Ayrıca çok partili seçim denemeleri de Atatürk döneminde yaşanmıştır.

Eğitim alanında yapılan inkılaplar dış ülkelerin verdiği eğitimi düzenlemek, halkın okuryazarlık oranını arttırmak için yapılmıştır. Tevhid-i Tedrisat Kanunu, yeni Türk harflerinin kabulü, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumlarının kurulması, Maarif Teşkilatı Kanunu yapılan inkılaplar arasındadır.

Hukuk alanında yapılan inkılaplar anayasa ve kanunların düzenlenmesini sağlamıştır. 1921 ve 1924 Anayasaları, Şeriye mahkemelerinin kaldırılarak Yeni Mahkemeler Teşkilatı’nın kurulması, Türk Ceza Kanunu yapılan ilk inkılaplardır. Türk Medeni ve Borçlar Kanunu, Hukuk ve Ceza Mahkemeleri Usulü Kanunları da hukuk alanında yapılmış inkılaplardır.

Ekonominin güçlendirilmesi adına; Milli ekonominin kurulması, aşarın kaldırılması ile Teşviki Sanayi ve Kabotaj Kanunları uygulamaya girmiştir. Bunların dışında; sanayi, tarım, ulaştırma, bayındırlık, denizcilik, madencilik ve turizm alanında yapılan bazı yenilikler de bulunur.


ALıntı...

 

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atatürk’ün İlkeleri ve Açıklamaları AsLaNbEy Mustafa Kemal ATATÜRK 0 10 Kasım 2022 07:45
Atatürk Devrimler AsLaNbEy Mustafa Kemal ATATÜRK 0 10 Kasım 2022 07:37
Atatürk rölyefi sosyal medyada tartışma konusu oldu! Tepkiler gecikmedi: Atatürk'e ya AsLaNbEy Güncel ve Son Dakika Haberler 0 28 Ekim 2022 22:26
Açıklamaları gündem olmuştu! Şebnem Korur Fincancı adliyeye sevk edildi AsLaNbEy Güncel ve Son Dakika Haberler 0 27 Ekim 2022 18:28
Nefesler tutuldu! Peş peşe nükleer bomba açıklamaları... 'Dünya cevap vermeli' Rom Dünyadan Haberler 0 26 Ekim 2022 18:07

Şu Anki Saat: 16:12

Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.

ForumDiyari.Net Tüm Hakları Saklıdır

Sohbet Bizimmekan Soyle Sohbet Manisa Sohbet

Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir. Forumdiyari.Net hiçbir yasal sorumluluk kabul etmemektedir. İllegal herhangi bir faaliyet gösterilmesi durumunda iletişim sayfası üzerinden ulaşıldığı taktirde mesaj, konu ya da resim en fazla 24 saat içerisinde silinecektir.

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır.
Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir